Facebook FAQ


Din guide till facebook

Viktigt om du inte vill riskera att förlora ditt konto på facebook

Din e-post är din enda livlina till facebook och den används av facebook för att identifiera dig med ditt konto. Om du inte vill riskera att förlora ditt facebookkonto måste du ha en fungerande e-postadress registrerad på ditt konto.


Din e-postadress har du sällan för evigt

Oavsett var du har skaffat din e-postadress så finns alltid risk att du blir av med den förr eller senare. Du kan bli av med jobbet om du har en jobbadress. Du kanske flyttar om du har ditt e-postkonto hos din hyresvärd. Du kanske glömmer bort lösenordet till ditt hotmailkonto och blir av med det.. Du kanske slutat på skolan o.sv. o.sv.

Du kommer alltså med stor sannolikhet att någon gång byta e-postadress och oftast kommer man på allt man borde ha gjort efter att det är för sent.

 

Utan e-postadress inget facebook

Skulle du bli av med din e-postadress kan du förstås klara dig ett tag för du kan ändå logga in med den. Men skulle du glömma ditt lösenord och behöver förnya det så kan du inte längre få ut ett sådant eftersom du inte får det meddelande som facebook skickar ut. Skulle det ske någon kontroll från facebook som kräver svar via e-post så kan du inte heller svara. Blir ditt konto hackat så att någon byter ut ditt lösenord så är det också kört. Dessutom får du inte heller några meddelanden om nya vänner osv.

 

Lösningen är att lägga till fler e-postadresser

Om du vet att du ska byta e-postadress är det förstås enkelt att ändra adress i dina inställningar på facebook innan du bytt. Men det är lätt att glömma. Mitt råd är att du redan nu registrerar en till e-postadress. Registrera dig på någon webbplats som erbjuder gratis e-postadresser som t.ex. google eller hotmail. Gärna hos någon av de större mer kända ställena så att du vet att de finns kvar även om några år.
Därefter ser du till att lägga in även den adressen på ditt konto hos facebook. Gör så här:
Logga in på facebook

  • Välj Inställningar och kontoinställningar från toppmenyn
  • I listan under inställningar finns E-postadress. Välj ändra.
  • Skriv in den e-postadress som du vill lägga till i fältet "Ny e-postadress" och klicka på "Lägg till ny e-post"

Så där, nu har du en till e-postadress som du kan använda om du förlorar din gamla.

Viktigt att din reserv-epost fungerar

Kom i håg att spara inloggningsuppgifterna till ditt nya
e-postkonto (alltså de som du fick när du skaffade den på hotmail, google eller var du nu gjorde det). Eftersom den nya e-postadressen bara är till som reserv så kanske du inte behöver använda den förrän om flera år. Då gäller det att du minns var inloggningsuppgifterna finns..
Det kan även vara bra om du provanvänder den ibland. Vissa gratistjänster raderar e-postkonton som inte används automatiskt efter en viss tid..

 

Kommer tipset ovan för sent?

Om du skulle ha blivit av med din e-postadress kan du läsa mer här: Problem med att logga in på facebook »

 

Frågor och svar om facebook

Om du har letat igenom hela webbplatsen och fortfarande inte kan hitta svaret på din fråga kan du kika under:


facebook, frågor och svar (FAQ) »

Mer fakta om facebook

Vill du veta mer om facebook så finns det en del fakta, siffror och statistik under avdelningen fakta om facebook:


Siffror och statistik, facebook »

Nybörjare på facebook?

Har du inte skaffat ett konto redan och vill få veta mer om hur det fungerar och vad man bör tänka på när det gäller de olika möjligheterna ska du läsa guiden:


facebook för nybörjare »