Facebook FAQ


Din guide till facebook

Vett & etikett på facebook

Alla med en gnutta sunt förnuft klarar nog av att använda facebook utan att irriterara andra användare. Men några goda råd skadar aldrig.


Använd ett riktigt foto på dig själv

Om du vill få vänner på facebook är det en bra början att använda en bild där man ser att du är du.
Visst det kanske kan kännas som en kul idé att använda en suddig närbild på din näsa, en golfboll, en ölburk eller favorit Gucciväskan.. Men nej, det är bara irriterande.

Om folk inte kan känna igen dig på din bild kommer de inte att veta om du är du och då är risken stor att de inte försöker bli vän med dig.

Utgå från det verkliga livet

Gör som du gör i verkligheten. Har du många vänner på facebook kanske du ska tänka till innan du skickar iväg dina meddelande till allas Walls (anslagstavlor). Har du vänner som du normalt inte brukar berätta för när du är deprimerad, har fått ett rejält ligg eller kräktes på den senaste festen så ska du nog inte berätta det på facebook heller.
Kan du inte låta bli att berätta om precis allt så kanske du ska välja ut vilka du berättar det för i alla fall.

Låt helst bli att ändra status hela tiden.

Eller så stänger du av funktionen som gör att dina statusändringar syns. Om du är singel, eller ihop med någon, blir singel igen för att sedan bli ihop med någon under en och samma vecka så blir det ganska tjatigt (och du framstår kanske inte själv som den mest stabila personen.

Om du varit ihop med någon länge så ska du dessutom inte heller plötsligt ändra status till singel utan att först ha berättat det för din partner...

Bilder och taggar

Tänk efter innan du laddar upp bilder på personer eller taggar bilder med namn på personer. Hur roligt skulle själv tycka om det florerar pinsamma bilder? Det som hamnar på facebook kan vara svårt att bli av med och facebook förebehåller sig rätten att använda det du laddar upp.
När det gäller bilder är det också så att de faktiskt är tillgängliga för alla. Inte när du bläddrar runt i facebook men däremot kan de dyka upp på när någon söker på t.ex. google och det går även att maila länkar till bilder så att andra än dina vänner kan ta del av dem.


Skaffa inte 1000 vänner.

Det blir bara pinsamt för alla begriper att du inte kan umgås med seriöst med 1000 vänner. Men du ska kanske inte heller ha bara tre vänner. Då ser du ganska ensam ut..

Bli inte vän med alla

Ansök inte om att bli vän med en massa okända människor. Håll dig till dom du känner. Om du vill bli vän med vänners vänner som du kanske bara känner ytligt så berätta utförligt vem du är.

 

Frågor och svar om facebook

Om du har letat igenom hela webbplatsen och fortfarande inte kan hitta svaret på din fråga kan du kika under:

facebook, frågor och svar (FAQ) »

Avsluta facebook

Det kan vara svårt att gå avsluta sitt facebookkonot, här får du veta hur du raderar ditt konto:

Radera din profil på facebook »

Nybörjare på facebook?

Har du inte skaffat ett konto redan och vill få veta mer om hur det fungerar och vad man bör tänka på när det gäller de olika möjligheterna ska du läsa guiden:

facebookguide »