Facebook FAQ


Din guide till facebook

facebooks historia

Här kan du läsa om facebooks historia, från början fram till idag.

 

Facemash

Mark Zuckerberg studerande psykologi vid Harvard University när han fick idén till sitt hobbyprojekt The Facemash.
The Facemash gick ut på att ta reda på vem som var "hetast" bland stundenterna. Användaren fick se två slumpvisa bilder av två olika studenter och skulle sedan välja vem som var "hetast". Baserat på hur hur användarna valt gick det att visa hur populära (eller impopulär) varje student var.

Applikationen i sig är inte så märkvärdig, däremot är sättet Zuckerberg fick tag på bilderna som han använde mer kontroversiellt.
Han hackade sig nämligen in i Harvards nätverk och stal de foton som användes på de ID-kort som studenterna visade upp vid passagekontrollen till studentlägenheterna.

Universitetet anklagade Mark för dataintrång, upphovsrättsbrott och för att ha kränkt den personliga integriteten.
Målet lades dock ner ner.

 

The facebook föds

På Harvard fanns det något som kallades för Facebook, en tryckt skolkatalog som var till för att eleverna lättare skulle lära känna varandra. Det fanns en idé som alla gick och väntade på som gick ut på att skapa en heltäckande version av facebook där man samlade alla elever på hela skolan.

Zuckerberg tröttnade på att vänta på att Harvard skulle ta fram facebook och bestämde sig därför för skapa en egen version.
Med hjälp av sina vänner Eduardo Saverin, Dustin Mokovitz, Chris Hughes, och Andrew McCollum kunde de färdigställa planen.

I februari 2004 var man klar med The Facebook (som då låg på adressen www.thefacebook.com).

Zuckerberg satte igång att marknadsföra tjänsten och redan efter en månad hade hälften av studenterna på Harvard blivit medlemmar.

 

och sprider sig

The Facebook tillät från börja endast studerande från Harvard att bli medlemmar men eftersom skolan inte ägde applikationen kunde man sprida den till fler skolor. Efter ett år hade studenter från flera andra universitet och anslutit sig. The facebook var även öppen för gymnasier men då måsta man ha blivit inbjuden. Man släppte även efter ett tag in personer från utvalda företag som Apple och Microsoft.


The facebook blir bara facebook

Augisti 2005 köper man domännamnet facebook.com för 200 000 dollar och man byter namn till enbart facebook (utan the..)

 

Öppet för alla

Många protesterade men i september 2006 öppnades facebook för allmänheten med de enda kraven att man skulle vara över 13 år och ha en fungerande e-postadress.

 

Tragisk händelse hjälper facebook

Facebook fortsatte att växa men det var genom en tragisk händelse som man fick sitt stora genombrott. Efter massakern den 16 april 2007 på Virginia Tech (Virginia Polytechnic Institute och State University) då 32 personer dödades var intresset efter information enormt.
Elever som gick på skolan skrev om händelserna på facebook och uppdaterade så fort de fick veta mer om detaljerna kring det som hänt på skolan.

Innan media hann få nyhetsreportrar på plats var eleverna och deras berättelser den bästa informationskällan att rapportera från och plötsligt visste alla i USA vad facebook var.

Antalet medlemmar ökade lavinartat.

 

Pengar och facebook

Många investerare har intresserat sig för facebook och den första att skjuta till pengar var Peter Thiel (en av grundarna till Paypal) som i juni 2004 investerade 500 000 dollar.
Under det kommande året tillkommer det över 40 miljoner dollar.

Pengarna gick dock snabbt åt, resultatet för 2005 visade på en förlust på över 6 miljoner dollar.

I mars 2006 rapporterades det att man tackat nej till ett bud på facebook på 750 miljoner dollar. Rykten påstår att budet nådde så högt som till 2 miljarder dollar.

Flera företag bl.a. Yahoo, Microsoft och Google har visat intresse för att köpa upp facebook men Mark Zuckerberg säger sig inte vara speciellt intresserad av en försäljning.

Däremot fortsätter investeringarna i facebook (bl.a. Microsoft äger aktier) och i dag värderas företaget till mellan 3 och 5 miljarder.


2008 hade facebook intäkter på omkring 300 miljoner dollar. Investerare har tidigare varit den största inkomstkällan men nu börjar man även tjäna pengar på annonsering.
Eftersom facebook har full kontroll på sina användare och deras profiler kan man rikta reklamen exakt mot den målgrupp man är ute efter, vilket är alla marknadsförares dröm.

 

En segdragen process

2009, efter en långdragen process där Bröderna Cameron och Tyler Winklevoss och Divya Narendra anklagar Mark Zuckerberg för att både ha stulit idén och källkod från deras egen sajt ConnectU, lyckas de få 65 miljoner dollar efter en förlikning, varav en del av betalningen var aktier i facebook.

 

Kritik och framtiden

Det har höjts en hel del kritiska röster mot facebook genom åren.

Säkerheten sägs vara bristande och utomstående har lyckats komma över skyddade kontouppgifter och facebook har även vunnit en rättegång mot en person som lyckades utnyttja facebook till att skicka ut reklam i form av spam till medlemmarna (utan att betala för det).

Rättigheterna och den personliga integriteten på facebook har också diskuterats flitigt. Facebook förbehåller sig rätten att använda den information du lägger upp och det är även svårt att verkligen stänga ett konto.

 

Oavsett kritiken är facebook en av världens mest använda sociala nätverk och användarna blir bara fler och fler (även om det förstås också finns de som hoppar av och slutar använda facebook).

Från början var all information textbaserad på facebook men tjänsten utvecklas kontinuerligt och i dag kan man ladda upp bilder, skicka grafiska hälsningar, spela spel och mycket annat. Externa utvecklare kan numera bygga egna tillägg vilket gör att möjligheterna ökat för ännu fler kreativa applikationer.


Frågan är hur facebook kommer att se ut i framtiden och hur stort det slutligen kan bli.

 

 

Läs mer om facebook på Wikipedia:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Facebook

 

Nyheter och artiklar

Nu finns det en sida där jag börjat samla nyheter och artiklar med intressanta eller roliga saker som skrivs om facebook.

Facebook nyheter »

Vett och etikett på facebook

Oavsett om du använder facebook eller något annat socialt nätverk bör man fundera lite över hur man bör bete sig. Här hittar du några enkla tips och råd:

Facebook - Tips & råd »

Facebook nybörjarguide

Vill du läsa på lite för att få veta vad som väntar dig innan du skaffar facebook så rekommenderar jag att du tittar närmare på:

Facebook guide för nybörjare »