Facebook FAQ


Din guide till facebook

facebook, vanliga frågor och svar

Här hittar du en del vanliga frågor och svar kring facebook och du är välkommen att maila egna frågor så ska jag besvara dem efter bästa förmåga.

 

Jag har en facebookvän som dött, vad ska jag göra?

Om du är nära anhörig till någon som har en sida på facebook så bör du ansöka om att få dennes sida omgjord till en minnessida..
Mer om minnessida på facebook »

 

Jag vill radera mitt konto hur gör jag?

Många frågar om hur de ska gå tillväga för att avsluta sitt facebookkonto. Följ instruktionerna på den här sidan:
Avsluta ditt konto på facebook »

 

Jag har inte tillgång till min e-post längre och kan inte logga in på facebook.

Jag har samlat några olika tips kring inloggningsproblem på facebook här »

Här kan du läsa om hur du undviker framtida problem med att du inte har tillgång till din e-postadress »

 

Ja misstänker att mitt facebook konto har blivit hackat, vad ska jag göra?

Om du misstänker att ditt konto blivit hackat kan du läsa mer om det på facebook. Tyvärr finns informationen bara på engelska.
Men här beskriver man några problem »
Välj vilket som passar bäst in för dig.

Här kan du även göra en anmälan till facebook:
Anmälan om hackade konton »

Får man lägga ut Youtube-filmer på facebook?

Eftersom jag sett väldigt många youtube-filmklipp på facebook och aldrig hört talas att någon skulle fått någon varning förmodar jag att det inte ska vara några problem.

 

Jag har fått en varning från facebook som påstår att jag missbrukat vissa funktioner på facebook. Vad ska jag göra?

Det finns tyvärr oseriösa personer och företag som utnyttjar facebook till att skicka ut spam.
De försöker bli vän med så många som möjligt på facebook och skickar sedan massor med oönskade meddelanden.
Det kan vara allt från Viagrareklam till rena sk. phising mail där de försöker lura in dig på oseriösa webbplatser för att få dig att uppge kontouppgifter, t.ex. till din bank. Eller för att få dig att besöka webbplatser där du lockas att ladda ner program som innehåller virus.. osv. osv. (uppfinningsrikedomen är tyvärr stor).

Eftersom det är oerhört många användare på facebook (ca: 250 miljoner) är det omöjligt att manuellt kontrollera allt som skickas.
Därför har man lagt in automatisk övervakning där man gjort en bedömning av hur många meddelanden som det är rimligt att en användare kan tänkas skicka och hur många vänner man kan tänkas hinna skaffa inom en viss tid osv.. När man uppnått den gränsen skickar facebook ett automatiskt varningsmail och om inte användandet minskar kan det faktiskt sluta med att man blir av med sitt konto. Tyvärr är det nästan omöjligt att komma i kontakt med facebook och berätta för dem att man inte ägnar sig åt spam utan bara är en vanlig användare.

Men varningen är alltså en del i ett system för att försöka minska oseriöst missbruk av facebook (vilket tyvärr ibland kan leda till att oskyldiga också drabbas).

Den enda lösningen är nog tyvärr att du som fått en varning tar det lite lugnare ett tag när du använder facebook.

Du kan förstås även försöka kontakta facebook men det är inte det lättaste.

Sen kan det också vara mycket värre.

Du kan ha råkat använda en applikation (spel eller liknande) som skapats av oseriösa programmerare. De kan då komma åt dina användaruppgifter och ta reda på vilka vänner du har. De utnyttjar sedan de uppgifterna för att skicka ut spam där du står som avsändare. (Det kan t.om. vara så att de skickar en inbjudan till dina vänner där det står att du vill att de ska bli medlem i helt andra webbplatser där det påstås att du redan är medlem. Badoo är ett exempel på en sån oseriös webbplats...)

Alltså, även om inte du har gjort något fel eller använt facebook extremt mycket så kan andra i värst fall utnyttja ditt konto och ställa till så att du blir avstängd.

Du kan testa och fråga några av dina vänner om de fått konstiga mail av dig. Om det är så är risken stor att ditt konto missbrukas.
Du bör då rensa ut applikationer som du tror kan vara osäkra och sedan byta lösenord till ditt konto.

Jag vill klargöra att det INTE är facebook som gör alla applikationer. Det är fristående programmerare och vem som helst kan skapa applikationer.
Facebook försöker hela tiden att övervaka de applikationer som finns och stänger av de som är skadliga.

Facebooks största problem är helt enkelt att de är för populära. Därför kan de inte lämna bra service och support till sina medlemmar. Som användare betalar du visserligen inte heller för tjänsten och då är det förstås också svårt att kräva för mycket.
Men om de inte snart blir bättre misstänker jag att många missnöjda kommer att avsluta sina facebookkonton.

 

Facebook föreslår vänner från min adressbook trots at jag aldrig gett dem tillåtelse att använda den.

Det är förstås lätt att misstänka att facebook kommit över din adressbok utan din tillåtelse. Och det är inte helt omöjligt att det är så heller. Facebooks skapare Mark Zuckerberg började sin tydligen sin karriär med att hacka sig in på sin skolas datasystem för att komma över foton på studenter. Så det där med personlig integritet tar han kanske inte ta så hårt på. Men det kan också vara så att det är dina vänner som gett facebook tillgång till sina adressböcker och där finns troligen du med. Facebook tjänar ju inte så mycket på att du skaffar fler vänner som redan använder facebook, det är mycket intressantare att få fler nya användare.

 

Jag behöver hjälp att kontakta facebook

Tyvärr är det näst intill omöjligt att få personlig kontakt med facebook. Men för vissa problem finns det olika sätt att kontakta dem. Läs mer om att kontakta facebook här »


Kostar det något att vara med?

Facebook och alla grundfunktioner är gratis. (De tjänar bl.a pengar på riktade annonser.)

 

Vilka är det som använder facebook?

Alla. Från början var det mest skolungdomar men i dag är den största tillväxten av nya medlemmar på facebook i åldern 35-49 år.

 

Vad krävs det för att bli med i Facebook?

Du måste skapa ett konto genom att ange namn, en fungerande e-postadress och ett lösenord samt lite obligatorisk information om dig själv som kön och födelsedatum. Utöver det bestmmer du själv hur mycket du vill lämna ut om dig själv.

 

Vad ska jag tänka på som förälder till barn som använder facebook?

Läs igenom den här webblatsen, bl.a. avsnittet om tips & råd och diskutera sedan med ditt barn om hur det fungerar.

 

Jag har hört att det inte går att ta bort information på facebook?

Nuförtiden kan du avaktivera ditt konto och då kan ingen nå din profil (men räkna med att facebook ändå behåller all information om dig och att den faktiskt kan dyka upp ändå).

 

Är det svårt att använda facebook?

Det finns många funktioner och mycket inställningar du kan göra så visst kan det kännas lite förvirrande för nybörjaren men det är bara att testa sig fram.


Är inte Facebook ute nu?

Det finns alltid de som letar trender och är tidiga med att använda nya funktioner och tjänster. Bland dem är förstås facebook ute. Tjänsten har ju funnits i flera år nu. Men det kommer ständigt nya medlemmar. Det man kan räkna med på sikt är att det i större utsträckning kommer att skapas fler nischade sociala nätverk som folk kommer att övergå till.
Facebook är inte längre så hett men ändå så väletablerat att det knappast kommer att försvinna.

 

Jag kan inte ladda upp bilder på facebook, vad gör jag för fel!

Det är inte alls säkert att du gör något fel. Ibland fungerar helt enkelt inte fuktionerna på facebook som det ska. Har du prövat att ladda upp bilder vid flera olika tillfällen kan det vara så att du inte installerat deras bilduppladdningsapplikation. Den ska installeras automatiskt men du måste kanske acceptera den innan den laddas hem. Kolla om det dyker upp ett gult meddelandefält under adressfältet i webbläsare och godkänna applikationen.

 

Har man nytta av facebook i arbetslivet?

Syftet var från början inte affärsmässigt men det beror helt på hur du själv vill använda facebook och vilka vänner du skaffar. Undersökningar visar att alltfler hittar nya jobb via de nätverk och vänner de har på facebook.
Men det finns andra sociala nätverk där syftet är just att bygga upp affärsnätverk och generera affärer, hitta nytt jobb mm.

 

Jag har hört att facebook är osäkert?

Det skulle vara katastrof för facebook om information om användarna kommer ut så de gör vad de kan. Tyvärr är det så att det aldrig går att garantera att information om dig inte kommer ut eller att inte andra kan komma åt ditt konto. Det är även fritt för andra att bygga applikationer för facebook och det finns alltid risk för att det missbrukas eller att information av misstag läcker ut.
När det gäller andra medlemmar på facebook kan du inte heller vara säker på att de verkligen är de de utger sig för att vara. Läs mer om facebooks sekretess under risker med facebook.


Kan man ta bort vänner som man inte vill ha kvar?

Det är inga problem att ta bort vänner på facebook. I menyn högst upp finns en länk "vänner". Klickar du på den får du en lista på alla dina vänner och vid varje vän finns ett kryss som du använder för att ta bort den vännen.

 

Finns facebook på svenska?

I facebook går det numera att välja svenska (och flera andra språk).

 

Vad är wall för nåt?

Alla medlemmar har en slags anslagstavla där meddelande hamnar. Om du skriver ett medelande kan du välja om det ska skickas till dina vänner och då blir det synligt på deras walls. Har någon skrivt på din Wall så ska du svara på deras wall (klicka på namnet på personen som skrivit på din wall så kommer du till deras).

 

Jag är 47 år, kan jag använda facebook utan att göra bort mig eller är det bara till för ungdomar?

Nej, den största ökningen av medlemmar just nu är faktiskt bland 35-54 år.

Ställ en din egen facebook fråga »

 

Tips & Råd

Vill du veta mer om vad du bör tänka på när det gäller säkerhet, vett och etikett och vad du bör tänkta när du använder facebook bör du kika närmare på:

facebook - Tips & råd »

Van användare på facebook?

Det finns mycket inställningar att göra t.ex. i profilen på facebook. Även om du är van användare kan det vara bra att kika igenom den här guiden:

facebook guide för nybörjare »

Logg in på Facebook?

Här hittar du länk till Facebooks login in men också tips och råd om du har problem med inloggningen.


Facebook login »