Facebook FAQ


Din guide till facebook

Avliden på Facebook?

Om du är en vän eller nära anhörig till någon som dött och som har en sida på facebook så ska du begära att dennes sida görs om till en minnessida.

 

När någon går bort är det många som vill bevara minnet genom att låta personens sida finnas kvar. De som känner personen skriver ofta något t.ex. en sista hälsning till den döde eller för att visa de sörjande sitt deltagande.

Nära anhöriga brukar också vilja behålla kontot som ett minne, där finns ju ofta bilder och texter som den döde skrivit.
Det är därför inte ovanligt att de som har tillgång till den dödes inloggningsuppgifter går in och skriver direkt på sidan.
Det kan vara för att tacka för deltagandet, kanske skriva om bra minnen man har om personen mm. Det är naturligt och en del av sorgebearbetningen. Genom att hålla personens sida vid liv bevarar man även minnet av personen.

Mitt råd är trots det ändå att inte fortsätta med det någon längre tid. Dels med tanke på den dödes vänner och dels för att man faktiskt bryter mot facebooks regler.
Använder man en avliden persons konto kommer de som har personen som vän att få meddelande på sin sida som ser ut att komma från den döde. Det kan upplevas som obehagligt för många. Facebook betraktar det dessutom som olovligt användande av någons annans konto. (Om du som anhörig t.ex. vill få ut inloggningsuppgifterna till en avliden person så tillåter inte facebook det).

Ansök om att låta sidan bli en minnessida.

Oavsett om du har tillgång till den bortgångnes inloggningsuppgifter eller inte så kan du ansöka om att få sidan omgjord till en minnessida (memorialize som facebook kallar det).
Det innebär att sidan blir kvar samtidigt som vissa funktioner stängs av som t.ex. statusuppdateringar samtidigt är det bara redan bekräftade vänner som kan se sidan sedan den blivit en minnessida.

Om du vill ansöka om att göra en persons sida till minnessida så måste du bl.a. ange vilken relation du har till personen men också lämna någon form av bevis på att personen är död.

Använd länken nedan för att ansöka hos facebook:
Ansökan om minnessida (memorialize) »

Som nära anhörig kan du även ansöka om att sidan ska tas bort helt. Använd samma ansökan som ovan men ange i fältet "additional information" att ni föredrar att sidan tas bort helt. Observera att det inte går att ångra sig.

 

Tips & Råd

Vill du veta mer om vad du bör tänka på när det gäller säkerhet, vett och etikett och vad du bör tänkta när du använder facebook bör du kika närmare på:

facebook - Tips & råd »

Hjälp med facebook?

Behövder du hjälp med facebook så använd guiden för nybörjare.

 

Hjälp med facebook »

Fakta om facebook?

Söker du efter uppgifter om facebook hittar du en del siffror och annat intressant under:

Fakta om facebook »